Wilson-MacDonald House

Pollokshields, Glasgow

2009

9 month traditional contract ·

An existing collection of lean-to utilitarian accommodation to the side and rear of a handsome Victorian mansion within a conservation area house is replaced with new sitting and breakfasting spaces facing front and rear gardens. Several architectural devices are used to gives back the villa’s autonomy as an object in the suburban landscape. Externally, the new work is treated as either solid and dark or transparent and glassy by separating the new from the old by a glazed link. In placing a new glazed element to the front and rear of the house, the local tradition of large conservatories attached to stone houses is further developed. Internally the rear sitting/dining space generates two contrasting characters; an introverted, timber-lined vaulted snug and a glassy breakfasting space responding to the different activities taking place and like Mackintosh’s HillHouse, creating a summer and winter side.

Saltire Award

GIA Design Commendation

 

Pause

Image of studioKAP extensions project Wilson-MacDonald House , Pollokshields, Glasgow. 2009. Image of studioKAP extensions project Wilson-MacDonald House , Pollokshields, Glasgow. 2009. Image of studioKAP extensions project Wilson-MacDonald House , Pollokshields, Glasgow. 2009. Image of studioKAP extensions project Wilson-MacDonald House , Pollokshields, Glasgow. 2009. Image of studioKAP extensions project Wilson-MacDonald House , Pollokshields, Glasgow. 2009. Image of studioKAP extensions project Wilson-MacDonald House , Pollokshields, Glasgow. 2009. Image of studioKAP extensions project Wilson-MacDonald House , Pollokshields, Glasgow. 2009.

Web Design by Sounds Like Design