Albert Road

Falkirk

2011

A new house for two local GP’s designed within the grounds of their existing 1970's detached brick villa. Making sense of the sharply sloping topography, the new house finds a spot to nestle behind a screen of mature trees which allows for the creation of several private external spaces while also resolving the practical issues of access and the newly formed boundary to the existing house. A long timber structure is placed on a plinth of stone anchoring it in the earth and allowing it to sit modestly alongside its neighbour with an uncluttered silhouette. Climbing from a cluster of guest bedrooms cosily fitted within the plinth, the living spaces above are arranged along a long glazed terrace which hangs above the garden. Our clients felt strongly that the house should minimise its impact on energy consumption and use of materials. This is reflected in the use of Iroko recycled from the floor of a local school and re-tooled sandstone taken from the existing gardens walls as cladding over a highly insulated timber frame. The installation of a ground source heat pump is combined with photovoltaic panels and the extensive use of low energy lighting throughout.

GIA Design Commendation

 

Pause

Image of studioKAP newbuild project Albert Road , Falkirk. 2011. Image of studioKAP newbuild project Albert Road , Falkirk. 2011. Image of studioKAP newbuild project Albert Road , Falkirk. 2011. Image of studioKAP newbuild project Albert Road , Falkirk. 2011. Image of studioKAP newbuild project Albert Road , Falkirk. 2011. Image of studioKAP newbuild project Albert Road , Falkirk. 2011.

Web Design by Sounds Like Design