Leijser House

Balfron

2005

9 month traditional contract ·

The setting for this four-bedroomed house is a south-facing sloping site with long views towards the Campsie Fells (overlooking the cottage identified as the birth place of Alexander “Greek” Thompson) with a tree-lined northern backdrop. Our design continues a tradition of simple geometric forms in the Scottish landscape and internally creates a variety of open and closed spaces for the differing demands of private and public family life. A Scandinavian timber frame system affords exceptional thermal properties, a heat recovery system and high quality triple glazed windows. By employing a hybrid structure of high performance timber frame atop a traditionally constructed base, a genuinely energy-efficient building is created which also offers volumetric opportunities in design. The entrance sequence involves climbing a storey to ‘discover’ the entrance behind the kitchen bay, beneath an oversailing canopy. The double-height living space is washed with daylight from a continuous roof light slot and is the spatial climax of the composition. Externally, materials have been chosen both to respond to the surroundings and resolve the often conflicting demands of aesthetics and weathering. This building is designed to look good now and in the distant future.

Grand Designs Awards (Finalist)

AJ Small Projects Awards

 

Pause

Image of studioKAP newbuild project Leijser House , Balfron. 2005. Image of studioKAP newbuild project Leijser House , Balfron. 2005. Image of studioKAP newbuild project Leijser House , Balfron. 2005. Image of studioKAP newbuild project Leijser House , Balfron. 2005. Image of studioKAP newbuild project Leijser House , Balfron. 2005.

Web Design by Sounds Like Design